Dolnośląski Grzaniec (bezalkoholowy) produkowany jest według własnej receptury powstałej w październiku 2019 roku w wyniku eksperymentów wszczętych po klęsce urodzaju we własnym sadzie. Grzaniec słodzony jest prawdziwym, pszczelim miodem i doprawiony przyprawami korzennymi. Stanowi doskonałą alternatywę dla grzanego wina oraz piwa dla kierowców, kobiet w ciąży oraz karmiących mam, jak również wszystkich, którzy chcą spędzić wieczór miło i bezalkoholowo.
Swoją inaugurację Dolnośląski Grzaniec miał 7 grudnia 2019 w Szklarskiej Porębie, gdzie serwowany był w formie, w której smakuje najlepiej – na gorąco podczas bożonarodzeniowego Jarmarku Dobroci promującego życie bez alkoholu. Przez osoby, które miały okazję go kosztować został okrzyknięty przepysznym. Podczas trzydniowego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Jeleniej Górze w dniach 13-15 grudnia 2019 sprzedanych zostało blisko 100 litrów tego smakołyku. Niektórzy z klientów wracali po niego dzień po dniu.
W marcu podczas Targów Turystycznych Euroregion Tour w Czechach w Jabłońcu nad Nysą Dolnośląski Grzaniec (bezalkoholowy) zajął I miejsce w konkursie na najlepszy regionalny produkt spożywczy pokonując czeskie piwo.
Dolnośląskiego Grzańca zaleca się serwować w szklaneczkach do latte o pojemności 200ml, po uprzednim podgrzaniu lub w filiżankach. Napój sprawdza się również jako baza do gorącego drinka i wyśmienicie uzupełnia Whisky Jack Daniel's Fire (z cynamonem) oraz Honey (z miodem) jak również naszą rodzimą pigwówkę.